966
მარწყვი (ლათ. Fragaria) — მცენარეთა გვარი ვარდისებრთა ოჯახისა. მრავალწლოვანი ბალახია. საქართველოში ველურად იზრდება 3 სახეობა. ტყის მარწყვი (Fragaria vesca) ხარობს ტენიან და დაჩრდილულ ადგილებზე, ტყის პირებზე, მდელოებსა და ველობებზე. მწვანე მარწყვი (Fragaria viridis) ეტანება შედარებით მშრალ და ქვიან ადგილსამყოფელს; მუშკის მარწყვი (Fragaria moschata) კი მხოლოდ თბილ მიდამოებში იზრდება.
- მარწყვი აძლიერებს იმუნიტეტს, ხელს უწყობს სისხლძარღვების მუშაობას, რაც ჩვენს ორგანიზმს ეხმარება, იყოს მხნედ.
- შეიცავს დიდი რაოდენობით იოდს, აქრობს ანთებას და ანთებით პროცესებს საწყის ეტაპზე.
- მასში შემავალი ვიტამინები ხელს უწყობს მხედველობის გაუმჯობესებას. ანტიოქსიდანტები იცავენ თვალს მზის ულტრაიისფერი გამოსხივებისგან.
- მარწყვი კვებას კანს და სხეულს ანიჭებს სიმსუბუქეს. იგი საერთოდაც არ არის კალორიული, ამიტომაც ბევრი დიეტის შემადგენელი ნაწილია.
- მარწყვის დიდი რაოდენობით ჭამისას, სხეული ჭარბშარდიანობას განიცდის, რაც ნიშნავს, რომ
- კარგად მუშავდება საკვები და საჭირო ვიტამინებს ისე ვიღებთ, წონაზე ნაკლებად გვესახება.
- არტერიული წნევის დროს მარწყვის ფოთლების ნახარში პრობლემის დასაძლევად უებარი წამალია.
- და რაც ყველაზე მთავარია: თუ ალერგიული არ ხართ, ნებისმიერი ოდენობის მარწყვის ჭამა თავისუფლად ისე შეგიძლიათ, რომ საერთოდ არ იდარდოთ მის უკუჩვენებებზე.