ამ სტატიის წაკითხვის შემდეგ, თქვენ აღარ გარეცხავთ ქათამს მომზადებამდე!

დღეისათვის ფართოდ გამოიყენება გაყინული პროდუქცია. მათ შორის, ქათმის ხორცი ფართოდ მოიხმარება. სუპერმარკეტები სავსეა მსგავსი პროდუქტებით. ყველამ იცის, რომ გაყინული ხორცი მავნეა ჯანმრთელობისთვის, მაგრამ რამდენად დიდი საფრთხის შემცველია, ბევრი ვერ აცნობიერებს. გირჩევთ წაიკითხოთ სტატია ბოლომდე. განსაკუთრებით დიასახლისებო, თქვენ, რათა შეძლოთ გაყინული ქათმის სწორად მომზადება და დაიცვათ თქვენი და თქვენი ოჯახის ჯანმრთელობა.

რატომ შეიძლება დააზიანოს ჯანმრთელობა გაყინული ქათმის ხორცის გარეცხვამ მომზადებამდე?

დრექსელის უნივერსიტეტის მეცნიერების თქმით, როდესაც რეცხავთ ხორცს, ნაცვლად იმისა, რომ მოაშოროთ , ბაქტერიების უზარმაზარ მასას ავრცელებთ ხორცის მთელ ზედაპირზე.

ამ პროცესს აეროზოლიზაცია უწოდეს. ფოტოზე ხედავთ სამზარეულოს რეცხვის პროცესში. ნახეთ რამდენი ბაქტერიაა ირგვლივ. განსაკუთრებით საშიშია ლისტერია (ბაქტერიის ერთ-ერთი სახეობა), რომლის სისხლში მოხვედრისას გადარჩენის შანსი 10%-ია.

თუ ლისტერიას გადაურჩებით, არანაკლებ საშიში დაავადებების გამოწვევა შეუძლია უმ ქათმის ხორცს.

დიარეა, დეჰიდრატაცია, გულისრევა –  ეს იმ დაავადებების არასრული ჩამონათვალია, რასაც უმი ქათმის ხორცი იწვევს.

როგორ მოვამზადოთ უსაფრთხოდ?

საჭირო არ არის მისი გარეცხვა. პირდაპირ მოათავსეთ ჭურჭელში და ადუღეთ მაღალ ტემპერატურაზე. თუ შეწვას აპირებთ, 70-80 გრადუს წყალში მოათავსეთ და გააჩერეთ ნახევარი საათი. ამ პროცედურის შემდეგ შეგიძლიათ შეწვათ ხორცი, რადგან ყველა ბაქტერია განადგურდება.

Loading...

  კომენტარები