7 პროდუქტი, რომლის გაყინვაც არ შეიძლება

by Keti Alaverdashvili

ცხელი დღეები ახლოვდება და საკვები უფრო სწრაფად იწყებს გაფუჭებას. ამიტომ, ჩვენ ვცდილობთ რაც შეიძლება ბევრი მათგანი შევყაროთ საყინულეში. ასევე მოსახერხებელია მზა საკვების გაყინვა ისე, რომ ყოველ ჯერზე არ მოხარშოთ, არამედ უბრალოდ გაათბოთ მომზადებული.

მაგრამ მეცნიერები ამბობენ, რომ ზოგიერთი საკვების გაყინვა არ შეიძლება, თორემ ეს უარყოფითად აისახება თქვენს ჯანმრთელობაზე ან საკვები დაკარგავს თავის ხარისხს. საკუთარი თავის დასაცავად, მიიღეთ მხედველობაში ამ პროდუქტების ჩამონათვალი.

საკვები, რომელიც არ უნდა გავყინოთ

1. ნაჭუჭიანი კვერცხები 

პირველი, კვერცხის გემო გაუარესდება. მეორეც, ჭურვი შეიძლება გაიბზაროს და ბაქტერიები მოხვდეს შიგნით.

2. კონსერვები

არ არის რეკომენდებული დაკონსერვებული საკვების შენახვა დაბალ ტემპერატურაზე, განსაკუთრებით მისი გაყინვის მიზნით. ამ შემთხვევაში, კონსერვების შიგთავსი მოცულობაში იზრდება, რაც იწვევს მათ შეშუპებას. ამის შემდეგ კონსერვები საკვებად გამოყენებისთვის უვარგისია.

3. რძის პროდუქტები

არ უნდა გარისკოთ რძის პროდუქტების გაყინვა: იოგურტი, კეფირი, არაჟანი, რბილი ყველი. ყველა მათგანი არ არის შესაფერისი გაყინვისთვის. ხშირად ისინი ფუჭდება, ამან კი შეიძლება გამოიწვიოს საკვები მოწამვლა.

4. გამლღვალი ხორცი

თუ ხორცი გაალღვეთ, მაგრამ თქვენი გეგმები შეიცვალა და მისი კერძის მომზადება არ გსურთ, არ უნდა დააბრუნოთ საყინულეში. ხორცი არა მხოლოდ დაკარგავს გემოვნურ თვისებებს, არამედ შეიძლება გამოიწვიოს სერიოზული საკვებისმიერი მოწამლვა. ეს ასევე ეხება სხვა გამლღვალ პროდუქტებსაც.

5. სოუსი კვერცხის, ფქვილისა და სახამებლის საფუძველზე

სოუსის ტექსტურა შეიცვლება და გამოუსადეგარი გახდება საკვებად.

6. მოხარშული კარტოფილი

მოხარშული კარტოფილის ნაჭრები საყინულეში ლორწოთი იფარება და შემდეგ შავდება.

7. ბოსტნეული და ხილი წყლის მაღალი შემცველობით

კიტრი, პომიდორი, კომბოსტო, მარწყვი, საზამთრო – გაყინვის შემდეგ კარგავს ფერს, გემოსა და არომატს. ამიტომ, ზამთარში რეკომენდებულია წყლის დაბალი შემცველობის მქონე ბოსტნეულის, ხილისა და კენკრის გაყინვა: ჟოლო, შავი მოცხარი, მოცვი. ეს საკვები უკეთესად შენარჩუნდება.

ზოგიერთი პროდუქტი გაყინვის დროს არ კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს. ზოგი კი – საშიში ხდება. ამის ცოდნა ყველას სჭირდება. ამიტომ გირჩევთ გაუზიაროთ თქვენს მეგობრებს ეს მნიშვნელოვანი ინფორმაცია და იზრუნონ მათ ჯანმრთელობაზე!

ასევე დაგაინტერესებთ