როგორ ავარჩიოთ უგემრიელესი სიმინდი?

by Keti Alaverdashvili

აბა, როგორ შეიძლება ზაფხულმა წვნიანი და გემრიელად მოხარშული სიმინდის გარეშე ჩაიაროს? რა თქმა უნდა, ზღვის პირას ქვიშაზე ჯდომა, უბრალოდ შეუძლებელია, თუ არ იყიდი სიმინდის ნათელ და ახლად მოხარშულ ღეროს. მაგრამ თუ გინდა ამ პროდუქტის სახლში მირთმევა, მაშინ საყიდლებზე უნდა წახვიდე ბაზარზე. აქ ერთადერთი პრობლემა ის არის, რომ გემრიელი სიმინდის არჩევა არც ისე ადვილია.

მე რჩევისთვის მივმართე მეგობარს, რომელიც რამდენიმე წელი შეერთებულ შტატებში ცხოვრობდა. იქ ყოველ მეორე მაცივარში არის სიმინდი და ნებისმიერმა პატივმოყვარე დიასახლისმა იცის, თუ როგორ აირჩიოს იგი. გამოდის, რომ არსებობს რამდენიმე კრიტერიუმი, რომელსაც ყურადღება უნდა მიექცეს.

როგორ ვიყიდოთ გემრიელი სიმინდი

რა თქმა უნდა, სიმინდის მომზადების ტექნოლოგია ძალიან მნიშვნელოვანია. მაგრამ მნიშვნელოვან როლს თამაშობს ის, თუ რა კულტურას ყიდულობთ. არსებობს რამდენიმე რამ, რასაც უნდა გავუფრთხილდეთ.

სიმინდის ჯიშები

სიმინდის ყველა სახეობა იყოფა საკვებად და არასაკვებად. არასაკვების ჯიშები იზრდება სპეციალურად პირუტყვის კვებისათვის. ზომის მიხედვით, საკვების სიმინდი იზრდება 20-25 სმ სიგრძით და 4-5 სმ დიამეტრით.

მაგრამ საკვები სიმინდი (ანუ შაქრის შემცველი) აღწევს მხოლოდ 15 სმ ზომას, მაგრამ მთლიანი (ყუნწის ჩათვლით) დიამეტრი არის დაახლოებით 6 სმ. სწორედ ეს სიმინდია, რომელსაც ასე გემრიელად მივირთმევთ. არასაკვები სიმინდი ასევე შეიძლება გამოყენებულ იქნას საკვებად, მაგრამ მას ნაკლებად გამოხატული გემო ექნება.

მარცვლეულის ტიპი

მთავარი მაჩვენებელი, რომლითაც შეგიძლიათ განსაზღვროთ სიმინდის ხარისხი არის მარცვლეულის ტიპი. საკვებ სიმინდში მარცვლეული არ არის ერთი და იგივე ზომის, ერთ ტაროში შეიძლება იყოს დიდი და პატარა მარცვლები ერთად. მარცვლები ასევე განსხვავდება ფერით – ისინი მუქი ყვითელია საკვების ჯიშებში. ასეთი მარცვლეულის გემო თითქმის ნეიტრალურია, მათში არ არის წვენი და სიტკბო.

ტკბილ სიმინდში კი მარცვლები ივსება წვენით და მისი გემო ტკბილია. საკვები სიმინდი ასევე განსხვავდება მარცვლების ტიპითაც – ისინი უფრო ღია ფერის და უფრო ერთგვაროვანი ზომისაა.

მარცვლების სიმწიფე და წვნიანობა

მარცვლეულის სიმწიფისა და წვნიანობის მიხედვით, ასევე შეგიძლიათ განსაზღვროთ სიმინდის გემო. გემრიელ სიმინდში მარცვლეული კარგად უნდა მოერგოს ერთმანეთს და იყოს მყარი და წვნიანი. თუ მარცვლები დაფარულია პატარა ჩაღრმავებით, მაშინ ეს არის დამარწმუნებული ნიშანი იმისა, რომ სიმინდი მშრალი და უგემოვნო იქნება.

ფოთლები

თუ დახლზე წააწყდებით დაუმუშავებელ და გაუფცქვნელ სიმინდს, მაშინ უნდა იყიდოთ. ნათელი მწვანე ფერის ახალი ფოთლები მიუთითებს მოსავლის სწორად დამუშავებაზე. გაყიდვის წინ მოჭრილი ქერქი შეიძლება მიანიშნებდეს, რომ ის გაიზარდა ბევრი სასუქებით და პესტიციდებით.

თუ აირჩევთ სათანადო ხარისხის სიმინდს, მაშინ მისი გემო აუცილებლად გაგახარებთ. სცადეთ მოხარშოთ სიმინდი სწორი რეცეპტის მიხედვით, რათა მან გამოავლინოს თავისი გემო მთელი კვებითი ღირებულებები.

გაუზიარეთ სტატია თქვენს მეგობრებსაც!

ასევე დაგაინტერესებთ