როგორ ავირჩიოთ მწიფე საზამთრო

by Keti Alaverdashvili

ყველა საზამთროს მოყვარული მოუთმენლად ელის ხოლმე ცხწლი სეზონის დაწყებას, მათ შორის მეც. მაგრამ თუ თქვენ წააწყდებით დაუმწიფებელ ან წყლიან საზამთროს, ამ პროდუქტით ვეღარ დატკბებით და ვერც მისი საოცარი გემო გაგაგრილებთ. მაშინ როგორ ავირჩიოთ მწიფე საზამთრო, რომ მისი ტკბილი რბილობით დატკბეთ? ცოტა ხნის წინ გავიგე რამდენიმე ნიშანი გამოცდილი საზამთროსა და ნესვის გამყიდველისგან. დღეს მე სწორედ ამ ინფორმაციას გაგიზიარებთ.

ცხოვრებისეული რჩევა: როგორ ავირჩიოთ მწიფე საზამთრო

შარშან 2 კვირა დავისვენე საკურორტო ქალაქში. სასტუმრო ბაზრის მახლობლად იყო, ამიტომ ყოველდღე მე და ჩემი ქმარი იქ მივდიოდით ხილის და, რა თქმა უნდა, საზამთროს საყიდლად. იქაური გამყიდველი ძალიან მეგობრული იყო და არა მხოლოდ საუკეთესო ხილს გვირჩევდა, არამედ თან გვეუბნებოდა, თუ როგორ ავირჩიოთ მწიფე საზამთრო საკუთარი ხელით.

რას უნდა მივაქციოთ ყურადღება არჩევის პროცესში

1. საზამთროს ყუნწი

კეთილსინდისიერი გამყიდველი მას არასოდეს მოაწყვეტს ნაყოფს. ბოლოს და ბოლოს, ხილის ,,კუდი” პირველ რიგში განიხილება სიმწიფის ინდიკატორად. ანუ, მათი საშუალებით, თქვენ მარტივად შეგიძლიათ განსაზღვროთ – არის თუ არა საზამთრო მწიფე. შეარჩიეთ მხოლოდ ის საზამთრო, რომლის კუდიც მშრალია და გაყვითლებული. ამ ადგილის მწვანე ფერი იმას ნიშნავს, რომ საზამთრო არ არის მწიფე.

2. ქერქის ფერი

საზამთროზე ზოლები კონტრასტული უნდა იყოს. მუქი და ღია ფერის საზღვრები აშკარად ჩანს და არ არის ბუნდოვანი. თუ ქერქზე არის გაუგებარი გლუვი ყვავილი, მაშინ უმჯობესია არ იყიდოთ ასეთი საზამთრო. სავარაუდოდ, ის რაღაც ნივთიერებებით დაამუშავეს.

3. ზომა

რამდენადაც არ უნდა გვინდოდეს ძალიან დიდი საზამთროს ყიდვა, ეს არ იქნება სწორი გადაწყვეტილება. ნიტრატები ხშირად გამოიყენება გიგანტური ზომის ხილის გასაზრდელად. საზამთროს იდეალური ზომაა 5-7 კილოგრამი. ეს არის კიდევ ერთი ხრიკი, თუ როგორ უნდა აირჩიოთ მწიფე საზამთრო.

გარდა ამისა, საზამთრო არც ძალიან პატარა ზომის არ უნდა იყოს.

4. პატარა წრეები

საზამთროს გამყიდველმა ისიც მითხრა, რაც აქამდე არ ვიცოდი. მაგალითად, რომ საზამთროები იყოფა “ბიჭებად” და “გოგოებად”. პირველი უფრო მოგრძოა და ბოლოში მცირე წრე აქვს. ამავე დროს, მეორეს აქვს გაბრტყელებული ფორმა და მისი წრე უფრო ფართოა. უმჯობესია აირჩიოს “გოგონა” საზამთრო, რადგან ისინი უფრო ტკბილია და ნაკლები თესლი აქვთ შიგნით.

5. ყვითელი ლაქა

რაც არ უნდა ლამაზი და კონტრასტული იყოს ხილის ფერი, მას აუცილებლად ექნება მოყვითალო ლაქა ერთ მხარეს. თქვენ აუცილებლად უნდა შეამოწმოთ ის ყველა საზამთროზე. უფრო მეტიც, ეს ლაქა აუცილებლად უნდა იყოს, თუ საზამთრო მწიფეა. ხილი ამ ნაწილით მიწაზე დევს, შესაბამისად, მზის შუქი არ აღწევს იქ და ჩნდება ლაქა. აქ ყურადღება უნდა მიაქციოთ ლაქის ზომასა და ფერს. თუნდაც დიდ საზამთროზე, ის არ უნდა აღემატებოდეს 10 სანტიმეტრს. მწიფე ნიმუშზე ლაქის ფერი შეიძლება განსხვავდებოდეს ნათელი ყვითელიდან ნარინჯისფერამდე. ყველაზე მნიშვნელოვანი ის არის, რომ ის არ იყოს თეთრი ფერის.

6. ხმა

კითხვაზე “როგორ ავირჩიოთ მწიფე საზამთრო?” ალბათ ხშირად გესმით, რომ თქვენ უნდა დააკაკუნოთ მასზე. მაგრამ ცოტამ თუ იცის, როგორი ბგერა უნდა ჰქონდეს მას სინამდვილეში. თუ საზამთრო მართლაც მწიფეა, მაშინ მოისმენთ ცოცხალ და მზარდ ხმას. ეს ხმა კი არის რეზინის ბურთზე დაკაკუნების მსგავსი.

იმისათვის, რომ ნიტრატიანი საზამთრო არ შეგხვდეთ, გირჩევთ, რომ შეიძინოთ ის მხოლოდ აქტიურ სეზონზე – ივლისის შუა რიცხვებიდან სექტემბრის დასაწყისის ჩათვლით.

ახლა თქვენ უკვე იცით, თუ როგორ უნდა აირჩიოთ მწიფე საზამთრო დიდი ძალისხმევის გარეშე. დაიმახსოვრეთ და გაითვალისწინეთ გამოცდილი გამყიდველის რჩევები, რომელიც ამ სტატიაშია მოცემული და დატკბით ზაფხულის ტკბილი გემოთი. ასევე არ დაგავიწყდეთ, რომ ეს სტატია გაუზიაროთ თქვენს მეგობრებსაც!

ასევე დაგაინტერესებთ