პომიდვრის მოყვანა, განსაკუთრებით სათბურში, არ არის მოკლევადიანი პროცესი. რა თქმა უნდა, ყველას გვინდა რაც შეიძლება მალე ვნახოთ ჩვენი მუშაობის შედეგი. ცნობილმა აგრონომმა მოგვცა რჩევები, თუ როგორ უნდა დავაჩქაროთ პომიდვრის დამწიფების პროცესი. აღმოჩნდა, რომ ამის გაკეთება საერთოდ არ არის რთული სპეციალური ქიმიის გარეშე. წაიკითხეთ.
რჩევები აგრონომისგან, თუ როგორ უნდა დავაჩქაროთ პომიდვრის დამწიფება
მიხეილ კარპუხინმა გაგვიზიარა თავისი ღირებული რეკომენდაციები. ის ხელმძღვანელობს ეკატერინბურგის აგრარული უნივერსიტეტის ბოსტნეულისა და ხილის მოყვანის დეპარტამენტს. გამოცდილმა აგრონომმა გაანადგურა რამდენიმე მითი და გასცა რჩევები პომიდვრის სწორად გაშენების შესახებ. მან ასევე თქვა, თუ როგორ უნდა დავაჩქაროთ პომიდვრის დამწიფება და როდის არის უკეთესი მისი დაკრეფა. მთავარია ყველაფერი წესების მიხედვით შევასრულოთ.
პომიდვრის გაშენების პირობები
თუ თქვენი პომიდორი იზრდება სათბურში, რა თქმა უნდა, თქვენ უნდა შექმნათ მას შესაბამისი პირობები. მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ამ მცენარეებს არ მოსწონთ უკიდურესი სიცხე. ამიტომ, ის არ დამწიფდება კარგად, თუ ტემპერატურა მუდმივად აღემატება 30 გრადუსს. გამოსავალი არის სათბურის ხშირი ვენტილაცია. ბოსტნეულის ბაღში მოყვანილი პომიდორი იშვიათად განიცდის ამ პრობლემას, რადგან ქარი აციებს მცენარეებს. მხოლოდ არანორმალური სითბოს შემთხვევაში შეიძლება გაფუჭდეს ეს პროდუქტი. თუ ეს ასეა, ხშირად მორწყით პომიდორი ტემპერატურის დასაწევად.
ვინაიდან პომიდორს უყვარს ნახშირორჟანგი, მათთან ახლოს მიწა შეიძლება დაფარული იყოს დაჭრილი ბალახით. შემდეგ ის დაცული იქნება გაფუჭების პროცესისგან. ეს რჩევა ეფექტურია როგორც ბაღის პომიდვრისთვის, ასევე სათბურისთვის.
როდესაც პომიდორი უკვე ტოტზე იზრდება, არ უნდა დაგვავიწყდეს ამ ტოტების დაფიქსირება. შემდეგ მცენარის ყველა რესურსი მიმართული იქნება ხილისკენ. ეს არის ერთ-ერთი პასუხი კითხვაზე, თუ როგორ უნდა დავაჩქაროთ პომიდვრის სიმწიფის პროცესი.
იმისათვის, რომ პროდუქტი გაიზარდოს გემრიელი და საკმარისად დიდი, აუცილებელია მცენარეების უხვად მორწყვა. მორწყვის დროს ყველაზე მნიშვნელოვანი ის არის, რომ წყალი არ უნდა იყოს 18 გრადუსზე დაბალი ტემპერატურის.
როგორ ვანაყოფიეროთ პომიდორი და როგორ გავუმკლავდეთ მავნებლებს
მიხაილ კარპუხინმა შემოგვთავაზა პომიდვრის სასუქის შესანიშნავი რეცეპტი. ამისათვის თქვენ უნდა შეურიოთ 15-20 გრ ამონიუმის ნიტრატი 10 ლიტრ წყალს. შემდეგ დაასხით პომიდვრის ფოთლებს მიღებული ხსნარი. ამ დროს საფუარის სასუქების გამოყენებაც შეიძლება.
პომიდვრის ყველაზე გავრცელებული მავნებლებია ბუგრები და თეთრი პეპელა. ამ და სხვა მწერებთან ბრძოლის სხვადასხვა გზა არსებობს. სათბურში შეგიძლიათ პომიდორის შემოახვიოთ წვრილი ბადეები და დაკიდოთ წებოვანი ლენტით. გარდა ამისა, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ბუნებრივი ბუგრები, რომლებიც ზრდის მცენარის იმუნიტეტს. ისინი ასევე ეფექტურია ბაღში.
როდის უნდა მოვკრიფოთ და როგორ დავაჩქაროთ პომიდვრის სიმწიფე
მებოსტნეები ხშირად უშვებენ შეცდომას და პომიდვრის კრეფაც იწყებენ ან ძალიან ადრე ან გვიან. თუ ის სრულიად დაუმწიფებელია, ბოსტნეული ვერასდროს მიაღწევს ტოტიდან გაზრდასაც კი. ამასობაში, მწიფე პომიდორი შესაძლოა მოტყდეს ტოტიდან ან გაფუჭდეს, განსაკუთრებით ტრანსპორტის დროს. რასაკვირველია, სხვა საქმეა, როდესაც რამდენიმე ცალ პომიდორს წყვეტ სალათში ჩასამატებლად, მაგრამ მეორეს მხრივ, თუ თქვენ მთელი მოსავალი გასაყიდად ან სხვა მიზნებისთვის გინდათ, მაშინ ნერგებზე ზრუნვა ნამდვილად ღირს. მიხაილ კარპუხინი გვირჩევს, კაშკაშა ფერის და სრული სიმწიფის პომიდორი შევარჩიოთ. ანუ პროდუქტმა უნდა მიიღოს ოდნავ ნარინჯისფერი-მოყავისფრო ფერი. ასეთი ხილი შეძლებს დამწიფების გაგრძელებას მოწყვეტის შემდეგაც.
აქ არის ერთი სპეციალური ხრიკი პროცესის დასაჩქარებლად. მას ხშირად იყენებენ გამოცდილი აგრონომები. უპირველეს ყოვლისა, მოკრეფილი და გამზადებული ხილი ჩაყარეთ მუყაოს კოლოფში. შემდეგი, საუკეთესო გზა პომიდვრის სიმწიფის დასაჩქარებლად არის ერთ ადგილას ბანანის ან ვაშლის დადება. სწორედ ეს ხილი აქტიურად გამოყოფს ეთილენს. შედეგად, ამ ნივთიერების გავლენის ქვეშ, პომიდორი ერთ კვირაში იძენს წითელ ფერს. ვინაიდან ეს მეთოდი არის სრულიად არაქიმიური, თქვენ არ უნდა ინერვიულოთ გემოვნების ცვლილებებზე. პომიდორი გახდება წვნიანი და მწიფე.
როგორც ხედავთ, ყველას შეუძლია სცადოს მწიფე და საღი პომიდვრის გარჩევა და იმის სწავლა, როგორ უნდა დააჩქაროს პომიდვრის სიმწიფე. ეს საერთოდ არ მოითხოვს შეძენილ ქიმიკატებს ან სხვა მავნე ხრიკებს. თავად სცადეთ და დარწმუნდით. ასევე არ დაგავიწყდეთ თქვენი შედეგების გაზიარება კომენტარებში.