1.5K
თითქმის ყველა ქვეყანას აქვს კარტოფილის ტრადიციული კერძი. ეს გემრიელი პროდუქტი ხშირად სადილისა თუ ვახშმის სწრაფი გადაწყვეტილებაა. ჩვენ გთავაზოგთ გააფართოვოთ კულინარიული ფორიზონტები. წარმოგიდგენთ საუკეთესო შვიდეულს – მარტივ და ხელმისაწვდომ რეცეპტებს.
კარტოფილისა და კვერცხის კერძი
ბელორუსიიდან
ინგრედიენტები
- 1 კგ კარტოფილი
- 250 გ არაჟანი
- 3 ს.კ. ფქვილი
- 6 კვერცხი
- 250 მლ რძე
- 2 ს.კ. ნაღების კარაქი
- მარილი, პილპილი
მომზადება
- გასუფთავებული კარტოფილი დაჭერით და მოხარშეთ. გადააასხით წყალი და მიეცით პიურეს ფორმა.
- კვერცხი ათქვიფეთ რძესთან ერთად. ფქვილი აურიეთ არაჟანთან. შეუერთეთ ორივე მასა კარტოფილს. დაუმატეთ მარილი და პილპილი.
- გამოსაცხობ ფორმას წაუსვით ზეთი და მოათავსეთ მასა. გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გაცხელებულ გაზქურაში 20 წუთით.
ნიოკი
იტალიიდან
ინგრედიენტები
- 400 გ აკრტოფილი
- 260 გ ფქვილი
- 1 კვერცხი
- 40 გ პარმეზანი
- მარილი
მომზადება
- გაასუფთავეთ კარტოფილი და მოხარშეთ მთლიან მდგომარეობაში მარილიან წყალში 15 წუთით. გადაასხით წყალი და მიეცით პიურეს ფორმა.
- დაუმატეთ კარტოფილს კვერცხი და ფქვილი, მოზილეთ ცომი.
- გააბრტყელეთ და დაჭერით 1 სმ სისქის ნაჭრებად.
- დიდ ქვაბში წყალი ადუღებამდე მიიყვანეთ, ჩაყარეთ მარილი და მოხარშეთ 3-5 წუთის მანძილზე.
- მოაყარეთ გახეხილი პარმეზანი.
გრატენ დოფინუა
საფრანგეთიდან
ინგრედიენტები
- 600 გ აკრტოფილი
- 300 მლ რძე
- 100 მლ ცხიმიანი ნაღები
- 0,5 ჩ.კ. მუსკატის თხილი
- 100 გ ყველი
- 4 კბილი ნიორი
- მარილი, პილპილი
მომზადება
- გასუფთავებული კარტოფილი დაჭერით ძალიან თხლად, 2–3 მმ სისქის ნაჭრებად.
- აურიეთ რძე და ნაღები, მიიყვანეთ ადუღებამდე საშუალო ცეცხლზე. დაუმატეთ კარტოფილი და აურიეთ.
- მოაყარეთ საკმაზები და მოხარშეთ 8–10 წთ დაბალ ცეცხლზე, მუდამ ურიეთ.
- მზა კარტოფილს დაუმატეთ გახეხილი ყველი, აურიეთ და გადმოიღეთ ცეცხლიდან.
- კარტოფილს დააჭყლიტეთ ნიორი, მოათავსეთ ფორმაში და გამაოცხვეთ 120 გრადუსზე 25 წუთით.
კოლკანონი
ირლანდიიდან
ინგრედიენტები
- 800 გ კარტოფილი
- 120 გ კომბოსტო
- 50 გ მწვანე ხახვი
- 120 გ ნაღების კარაქი
- მარილი, პილპილი
მომზადება
- მოხარშეთ გასუფთავებული კარტოფილი მარილიან წყალში.
- კომბოსტოს ფოთლები ჩაუშვით 2 წუთით ადუღებულ წყალში და მაშინვე გადაიტანეთ ყინულიანი წყლით სავსე ჯამში.
- დაჭერით ხახვი. ბლენდერის მეშვეობით დაჭყლიტეთ კომბოსტო და ხახვი.
- მზა კარტოფილიდან გადააასხით წყალი. დაუმატეთ კარაქი და მიეცით პიურეს ფორმა.
- აურიეთ პიურე მწვანილთან და საკმაზებთან.
კარტოფილის ღვეზელი
თათრული
ინგრედიენტები
- 500 გ კარტოფილი
- 400 გ ფქვილი
- 200 გ დაჭყლეტილი ხახვი
- 25 გ ნაღების კარაქი
- 100 მლ მზესუმზირის ზეთი
- მარილი
მომზადება
- გაცრილ ფქვილს დაუმატეთ პწკარი მარილი და ჩაასხით 150 მლ წყალი ნელ-ნელა, მოზილეთ ცომი. დატოვეთ 15-30 წთ.
- ზევიდან მოაყარეთ ფქვილი და გააბრტყელეთ თხლად, დაახლოებით 2მმ სისქეზე.
- კარტოფილი გარეცხეთ და მოხარშეთ.
- დაჭლეტილი ხახვი შეწვით ნაღების კარაქში და 2 ს.კ. მზესუმზირის ზეთში. დაუმატეთ კარტოფილს, მოაყარეთ მარილი და აურიეთ.
- ცომისგან ამოჭერით 15 სმ დიამეტრის წრეები. წრის ერთ ნახევარზე შიგთავსი დადეთ, გადაკეცეთ და თავი შეუკარით.
- შეწვით ცოტაოდენ ზეთში, ორივე მხარეს 1,5–2 წუთით. .
ცეპელინები
ლიტვიდან
ინგრედიენტები
- 2 კგ კარტოფილი
- 500 გ ღორის ფარში
- 2 დაჭყლეტილი ხახვი
- 1 ს.კ. კარტოფილის სახამებელი
- 250 გ ბეკონი
- 230 გ არაჟანი
- 1 კვერცხი
- 1 ჩ.კ. ლიმნის წვენი
- მარილი, პილპილი
მომზადება
- წვრილად დაჭერით ბეკონი და კარგად შეწვით. გადმოიტანეთ ქაღალდის ხელსახოცზე.
- ხახვი დაჭყლიტეთ და ნახევარი შეწვით ბეკონის ცხიმში. ფარშს მოაყარეთ მარილი, პილპილი და დაუმატეთ ხახვს. მოამზადეთ.
- გაასუფთავეთ კარტოფილი. მოხარშეთ 500 გ, დანარჩენი გახეხეთ წვრილად. გამოწურეთ წვენი და დატოვეთ გვერდით 10 წუთით.
- კარტოფილს დაუმატეთ ლიმნის წვენი. მიეცით პიურეს ფორმა და აურიეთ ყველთან ერთად.
- ფრთხილად გადმოსახით აკრტოფილის წვენი, დაუმატეთ სახამებელი, კვერცხი და მარილი, აურიეთ.
- კარტოფილის შუაში მოათავსეთ ფარში. მიეცით ღვეზელის ფორმა.
- ცივი წყლით სავსე დიდ ქვაბში დაუმატეთ სახამებელი და მიიყვანეთ ადუღებამდე. მოაყარეთ მარილი და მოხარშეთ 25 წუთით.
- დარჩენილი ხახვი შეწვით 1 ს.კ. მზესუმზირის ზეთში, დაუმატეთ ბეკონი, არაჟანი და საკმაზები. მოასხით ეს სოუსი ცელეპინებს.
ბატატა-ჰარა
ლიბანიდან
ინგრედიენტები
- 1 კგ კარტოფილი
- 160 გ ზეითუნის ზეთი
- 2 კბილი ნიორი
- 0,5 ჩ.კ. დაფქული ქინძი
- 0,5 ჩ.კ. ძირა
- 0,5 ჩ.კ. პილპილი
- 20 გ ქინძი
- 2 ს.კ. ლიმნის წვენი
- მარილი, პილპილი
მომზადება
- გაასუფთავეთ კარტოფილი და მოხარშეთ მთლიანად მარიალიან წყალში ნახევრად მომზადებამდე. დარჩენილი კარტოფილი დაჭერით 1-1.5 სმ კუბიკებად.
- ზეითუნის ზეთის ნახევარი დიდ ტაფაზე გააცხელეთ. დაყარეთ დაფქული ქინძი, ძირა და პილპილი. 2 წუთის შემდეგ დაუმატეთ კარტოფილი, მარილი და პილპილი. კარგად აურიეთ და შეწვით.
- კარტოფილს დააჭყლიტეთ ნიორი, დაუმატეთ ლიმნის წვენი და ქინძი, აურიეთ და გადმოიღეთ ცეცხლიდან.
მათი გასინჯვა ცხოვრებაში ერთხელ მაინც ღირს.