საწებელი მსოფლიოში ცნობილი სოუსია, რომელსაც აქვს ტკბილი და მჟავე გემო, ცხარე არომატი და სქელი კონსისტენცია. თითქმის არც ერთი ქართული დღესასწაული არ დასრულებულა მის გარეშე. ქართველები მას არა მარტო ხორცთან, არამედ ბრინჯთან, მაკარონთან, ბოსტნეულის კერძებთან, ლავაშთან და სხვა კერძებთან ერთად მიირთმევენ.
ამ ცხარე სოუსის შეძენა შესაძლებელია მაღაზიაშიც, მაგრამ ის არც კი შეედრება სახლში მომზადებულს.
მოამზადეთ საწებელის სოუსის ეს გამარტივებული ვერსია და თქვენ გახდებით მისი ნამდვილი თაყვანისმცემელი და, სავარაუდოდ, ჩვეულებრივი პურსაც კი მასთან ერთად შეჭამთ. მზა საწებელის სოუსი შეგიძლიათ შეინახოთ მაცივარში დახურული ქილით ერთი კვირის განმავლობაში.
ინგრედიენტები
- 300 გ ბერძნული კაკალი
- 150 მლ ქათმის ბულიონი
- 150 მლ ბროწეულის წვენი
- 3 კბილი ნიორი
- ერთი კონა ქინძი
- 2 ჩ. კ. წითელი პილპილი
- ერთი ჩ. კ. ზაფრანა
- მარილი გემოვნებით
მომზადება
1. შეურიეთ კაკალი, მარილი, წითელი წიწაკა, ნიორი, დაჭრილი ქინძი და ზაფრანა. კარგად დაფქვით ყველაფერი.
2. თანდათან დაამატეთ ბულიონი და მუდმივად ურიეთ.
3. დაასხით ბროწეულის ან ყურძნის წვენი.
საქართველოში ეს სოუსი ითვლება ვიტამინებისა და საკვები ნივთიერებების წყაროდ. ამბობენ, რომ ეს ბევრი ჩვენი თანამემამულის ჯანმრთელობის მთავარი საიდუმლოცაა.
გაუზიარეთ რეცეპტი თქვენს მეგობრებსაც!