მთავარი კულინარია ქართველი დიასახლისი გარგარის მურაბას მთლიანი ნაჭრებით ამზადებს. არომატის მისაღებად შეგიძლიათ ნაყოფი მოათავსოთ ქილებში.

ქართველი დიასახლისი გარგარის მურაბას მთლიანი ნაჭრებით ამზადებს. არომატის მისაღებად შეგიძლიათ ნაყოფი მოათავსოთ ქილებში.

by Keti

ერთმა სტუმართმოყვარე ქართველმა ქალბატონმა ნინომ, რომელთანაც ორი წლის წინ თბილისში ვისვენებდით, გემრიელი გარგარის ჯემის რეცეპტი გამიზიარა. ეს ჯემი თხილეულით არის მოხარშული და სახელიც შესაბამისი აქვს: “სამეფო”

დღეს ჩვენ გეტყვით თუ როგორ უნდა მოამზადოთ მთლიანი გარგარის მურაბა ქართული სტილით. გარგარი უნდა იყოს ახალი: გემოც და არომატიც!

გარგარის ჯემი კურკების შიგთავსთან ერთად 

ინგრედიენტები

  • 3 კგ გარგარი
  • 1,5-2 კგ შაქარი
  • 600 მლ წყალი
  • 250 გრ (სურვილისამებრ) ნუში
  • გარგარის კურკების შიგთავსი

მომზადება

1. გარეცხეთ გარგარი და მოაშორეთ მას კურკები.

2. მოხარშეთ სიროფი: ცალკე ჭურჭელში, აადუღეთ წყალი და გახსენით მასში მთელი შაქარი, თან ურიეთ. გარგარს დაასხით ცხელი სიროფი და გააჩერეთ 8 საათის განმავლობაში, შემდეგ კი გადაწურეთ სითხე ცალკე ჯამში.

3. მოათავსეთ სიროფი ცეცხლზე და აადუღეთ. კვლავ დაასხით გარგარს ეს ადუღებული სითხე და გააჩერეთ 7-8 საათის განმავლობაში. გაიმეორეთ პროცედურა სულ 2-ჯერ.

4. მოხარშეთ სიროფი გარგართან ერთად 15 წუთის განმავლობაში – საშუალო ცეცხლზე, არ არის საჭირო მორევა. მომზადებამდე 5-7 წუთით ადრე მასას დაამატეთ გაწმენდილი და გარეცხილი ნუში. შეგიძლიათ გამოარჩიოთ გარგარის კურკის შიგთავსიც, გააშროთ ისინი ღუმელში და ასევე დაამატოთ ჯემში.

5. მურაბა ცხელი სახით ჩაასხით სტერილურ ქილებში და დააფარეთ სახურავი, შემდეგ ჯემი გააციეთ და უკვე შეგიძლიათ შეინახოთ ზამთრისთვის. ამ მურაბის შენახვა შეიძლება მაცივარში დიდი ხნის განმავლობაში. მთავარია, ქილა მშრალი იყოს მანამ, სანამ იქ მურაბას მოათავსებ.

მურაბები ძალიან გემრიელი და სასარგებლო თავშესაქცევებია დიდი ხნის განმავლობაში. ასე რომ, მოამზადეთ გარგარის მურაბა და დატკბით მთელი ზამთარი. რეცეპტი გაუზიარეთ თქვენს მეგობრებსაც!